Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ruwado
    RS
    • 2009
    • 14888
    • Octavia IV (NX3)

O i tu jest twoja Renia Naprawdę efekt powala.
    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• natash
      RS
      • 2011
      • 2599

Co robiłem źle?

Wczoraj użyłem nabytych kosmetyków.
      303 Aerospace Protectant - plastyki zewnatrz
      Poorboys Natural Look - plastyki wewnatrz
      Bilt Hamber Medium - glinka
      Dodo Juice Lime Prime - cleaner
      Poorboy's World Natty's Paste Wax Blue 236 ml - wosk

- Mycie karcherem x2 (szampon + płukanie), niestety z pochmurnego dnia zrobiło się słonecznie i szybko wysychała woda, zostawały krople na karoserii oraz na szybach, ciężko było mi je zmyć
      - zmyłem smołę rozpuszczalnikiem
      - glinka, lakier traktowałem zraszaczem i całą karoserie, nie za bardzo była brudna ta glinka, może coś źle robiłem...
      - potem Cleaner, w sumie przejechałem całe auto, ale nie zauważyłem jakiejś piorunującej zmiany
      - no i na koniec wosk, w porównaniu do Turtle WAX płynnego którego używałem wcześniej, to Poorboy's World Natty's Paste Wax Blue nakładałem okrągłą mikrofibrą poczekałem aż przeschnie i auto całe nie było pokryte mgiełką, jak w przypadku Turtle Wax... za mało czy źle nałożony

Środek do plastyków wewnętrznych i zewnętrznych, całkiem fajne

Na szybach masakryczne smugi, nie mogłem tego domyć, myłem dwa razy jakimś środkiem do szyb, co polecacie, może jakieś domowe sposoby?

Doradźcie jakąś porządną gąbkę, aktywny szampon i aplikator dla wosku, bo resztę to chyba można zwykłą mikrofibrą robić?

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14888
        • Octavia IV (NX3)

Co polecacie do zmywania plam ze smoły? Dół mam trochę zapaprany i trza by się tego pozbyć?
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez ruwado
          Co polecacie do zmywania plam ze smoły? Dół mam trochę zapaprany i trza by się tego pozbyć?
          glinka da rade
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• natash
            RS
            • 2011
            • 2599

Benzynę ekstrakcyjną.

Komentarz

• nie wiem czy benzyna to dobry pomysl, ale ja sprawdzalem rope i dala duzo lepsze efekty niz rozne srodki na smole, ktore owszem drobniejsze kropki rozpuszczaly, ale generalnie duzo lepiej poszlo ropucha i gabka.

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Naprawdę efekt powala.
                A dzięki, dzięki
                Co polecacie do zmywania plam ze smoły?
                Środek Bug anr Tar Remover.

[ Dodano: Wto 08 Maj, 12 07:24 ]
                Zamieszczone przez natash
                glinka, lakier traktowałem zraszaczem i całą karoserie, nie za bardzo była brudna ta glinka, może coś źle robiłem...
                Ale jak? Zraszałeś całą karoserię i dopiero "jeździłeś" po niej glnką ?? Zraszasz mały fragment panelu nadwozia np. 1/3 błotnika i na tej pwierzchni pracujesz glinką az do uzuskania totalnie gładkiej powierzchni. Pozostałości natychmiast wycierasz mikrofibrą i przechodzisz do kolejnej części panelu.
                potem Cleaner, w sumie przejechałem całe auto, ale nie zauważyłem jakiejś piorunującej zmiany
                Jak to robiłeś ? Cleaner wciera się w lakier, że do jego prawie całkowitego wchłonięcia i natychmiast poleruje sie pozostałosci do połysku. Robi sie to najcześciej na 1/2 danego elementu i po wypolerowaniu przehodzi sie do kolejnej połowki tego samego elementu.
                no i na koniec wosk, w porównaniu do Turtle WAX płynnego którego używałem wcześniej, to Poorboy's World Natty's Paste Wax Blue nakładałem okrągłą mikrofibrą poczekałem aż przeschnie i auto całe nie było pokryte mgiełką, jak w przypadku Turtle Wax... za mało czy źle nałożony
                Możesz to jeszcze raz opisąc, bo nie zabardzo rozumiem ? No i jakim cudem udało ci się nałozyć wosk za pośrednicntwem ... mikofibry ??? Chyba robiłeś tojednak gąbkowym padem? Tak?
                Czarny Elegance

Komentarz

• natash
                  RS
                  • 2011
                  • 2599

Zamieszczone przez Big
                  glinka, lakier traktowałem zraszaczem i całą karoserie, nie za bardzo była brudna ta glinka, może coś źle robiłem...
                  Ale jak? Zraszałeś całą karoserię i dopiero "jeździłeś" po niej glnką ?? Zraszasz mały fragment panelu nadwozia np. 1/3 błotnika i na tej pwierzchni pracujesz glinką az do uzuskania totalnie gładkiej powierzchni. Pozostałości natychmiast wycierasz mikrofibrą i przechodzisz do kolejnej części panelu.
                  Zraszacz, psikałem kawałek karoserii i glinkowałem, ale za dużo nie ubrudziła się glinka. Lakier w dotyku był raczej gładki. Glinkę przed użyciem, trzeba w ręku wyrobić?

Zamieszczone przez Big
                  potem Cleaner, w sumie przejechałem całe auto, ale nie zauważyłem jakiejś piorunującej zmiany
                  Jak to robiłeś ? Cleaner wciera się w lakier, że do jego prawie całkowitego wchłonięcia i natychmiast poleruje sie pozostałosci do połysku. Robi sie to najcześciej na 1/2 danego elementu i po wypolerowaniu przehodzi sie do kolejnej połowki tego samego elementu.
                  Brałem Cleaner na mała mikrofibrę i wcierałem, ale po tej operacji, lakier był lekko matowy, czyli mam tak długo wcierać, aż lakier się będzie błyszczał czy użyć suchej mikrofibry?

Zamieszczone przez Big
                  no i na koniec wosk, w porównaniu do Turtle WAX płynnego którego używałem wcześniej, to Poorboy's World Natty's Paste Wax Blue nakładałem okrągłą mikrofibrą poczekałem aż przeschnie i auto całe nie było pokryte mgiełką, jak w przypadku Turtle Wax... za mało czy źle nałożony
                  Możesz to jeszcze raz opisąc, bo nie zabardzo rozumiem ? No i jakim cudem udało ci się nałozyć wosk za pośrednicntwem ... mikofibry ??? Chyba robiłeś tojednak gąbkowym padem? Tak?
                  No właśnie używałem bardzo małej mikrofibry... czyli już wiem że popełniłem błąd, musi być do tego specjalny pad? Polerowanie to już mnie dobiło, na dachu niektórych miejsce nie dałem rady wypolerować, może za długo wosk leżał, do momentu zaczęcia polerki?

Czym myjecie szyby, bo miałem smuuuuuuggiiiiii straszne.

To doradźcie co kupić:
                  - gąbka
                  - szampon lub piana aktywna, generalnie coś czym umyję auto, miałem jakiś szampon do karchera, ale on to się nie pienił wogóle
                  - pad do wosku

Chyba więcej rzeczy nie potrzebuje?

Komentarz

• Karql
                    L&K
                    • 2010
                    • 1124

Big, nie domyłeś nadkola i ranta pod progiem :diabelski_usmiech
                    Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                    Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 10996
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Big, jak dla mnie to clio różni się przed zakupem i teraz, tym że ma halogeny, a nie miało :szeroki_usmiech
                      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                      poprzednie modele:
                      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Glinkę przed użyciem, trzeba w ręku wyrobić?
                        Dokładnie tak. A skoro lakier był gładki to moze po prostu nie było na nim zbyt wiele brudu.
                        Brałem Cleaner na mała mikrofibrę i wcierałem
                        Ale mikrofibra nie złuży do nakładania kosmetyków na lakier tylko do ich polerowania !! Do nakładania są pady.
                        lakier był lekko matowy, czyli mam tak długo wcierać, aż lakier się będzie błyszczał czy użyć suchej mikrofibry?
                        Mas zwcierać kosmetyk w lakier az do jego prawie całkowitego zniknięcia, a nastepnie NATYCHMIAST wypolerowac to miejsce mikrofibrą.
                        Mikrofibra ma byc nie dośc ze sucha to jeszcz eczysta i przeznaczona tylko do tego 1 kosmetyku. Nie mozesz polerować cleanera mikrofibrą którą przd chwilą polerowałeś pozostałości po np. glince.
                        No właśnie używałem bardzo małej mikrofibry... czyli już wiem że popełniłem błąd, musi być do tego specjalny pad?
                        Oczywiście, że tak. Bo mikrofibra przeznaczona jest do czegoś zupełnie innego.
                        Polerowanie to już mnie dobiło, na dachu niektórych miejsce nie dałem rady wypolerować, może za długo wosk leżał, do momentu zaczęcia polerki?
                        Nałozyłeś pewnie zbyt dużo wosku (nakłada sie jego baaardzo cieniutka warstwę) albo był to wosk naturalny który poleruje sie tuż przed wyschnięciem i nie wolo dopuścić do jego wyschniecia na lakierze, ewentualnie woskowałeś nagrzeny w słoncu lakier lub niedokładnie wysuszony lakier.
                        Zamieszczone przez krzynol
                        Big, jak dla mnie to clio różni się przed zakupem i teraz, tym że ma halogeny, a nie miało
                        o.k. można i tak.
                        Zamieszczone przez Karql
                        Big, nie domyłeś nadkola i ranta pod progiem
                        Jest domyty. To czarne to nie brud, tylko zabezpieczenie antykorozyjne błotnika.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

Słońce grzało, czyli to pewnie było problemem. Pozostaje dokupić pad do clenera i pad do wosku, porządną gąbkę oraz szampon, pewnie najlepiej aktywna piana.

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

To doradźcie co kupić:
                            - gąbka
                            Polecam rękawicę. Dokładniej i bepzieczniej umyjesz samochód.
                            szampon lub piana aktywna, generalnie coś czym umyję auto, miałem jakiś szampon do karchera, ale on to się nie pienił wogóle
                            Ja uzywam tego szamponu i sobie bardzo chwalę:
                            http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=263 wiem że koledzy też bardzo chwalą sobie szampon firmy Dodo Juice.
                            Pozatym pienienie się szamponu wcale nieświadczy o jego klasie. Ważne za to żeby był to szampon o neutralnych Ph, tak aby nie zmywał wraz z brudem położonego wcześniej wosku.
                            pad do wosku
                            Proszsz http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=332
                            Chyba więcej rzeczy nie potrzebuje?
                            Potrzebujesz do każdego kosmetyku osobny pad do nakładania na lakier, oraz osobną mikrofibrę do polerowania.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

Mikrofibry mam, nie mam padów, a pad chyba tylko do Clenera i Wosku potrzebuje...
                              Czy taki szampon można użyć w karcherze?

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

a pad chyba tylko do Clenera i Wosku potrzebuje...
                                Do cleanera, do pasty lekko ściernej, do wosku, do cleanera do wnętrza, do dressingu do wnętrza.
                                Czy taki szampon można użyć w karcherze?
                                Raczej chyba nie. Ale po co chcesz go uzywac w Karcherze ? myjkę ciśnieniową zastosuj do namoczenia i spłukania auta po myciu. Kup sobie porzadne wiadoro (np. w Leroy Merlin) wlaj troche szamponu do wiadra i potem wody i już
                                Czarny Elegance

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Panowie i Panie udzielający się w tym wątku. Mogę prosić o link lub opis jakie czynności wykonujecie przy myciu i jaka lista kosmetyków, szmatek, ścierek i detergentów jest do tego potrzebna, chciałbym to zweryfikować z czynnościami wykonywanymi przeze mnie.

Dziś, umyłem szyby wodą, potem wodą z octem, a potem MrMuscle = zero smug

Komentarz

• xxxmikey
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 351

natash, o ile się nie mylę, większość tego typu informacji masz w pierwszym poście tego tematu.
                                    Moja toczka -> tu

Komentarz

• Rok z Bagien
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1172

opis jakie czynności wykonujecie przy myciu
                                      Przy samym myc iu:
                                      - spłukuję kurz i piach silnym strumieniem wody (jak masz myjkę to jeszcze lepiej - nie polecam pianownicy, słaba piana nic nie daje, silna zmywa też wosk)
                                      - przygotowuję 2 wiadra
                                      - jedno z szamponem (markowym), drugie z czystą wodą
                                      - myję gąbką (rękawicą)
                                      - gąbkę wypłukuję w czystej wodzie
                                      - spłukuję cały samochód silnym strumieniem wody
                                      - wycieram samochód do sucha ( w tym wnęki drzwi, uszczelki, etc)
                                      - myję szyby
                                      - cieszę się blaskiem :wink:

Korekta (quasi korekta) lakieru, nakładanie wosku, mycie silnika, zabezp. plastików to inny temat.

pzdr

Komentarz

• natash
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2599

No dobra to brakuje mi do kompletu:
                                        - szamponu
                                        - rękawicy do mycia
                                        - pad do cleaner'a
                                        - pad do wosku

Co budżetowego polecicie?

Jak umyje auto, nakładam cleaner, to tak długo go wcierać, aż nie będzie smug, jak nakładam wosk to minimalną warstwę i poczekać, aż zrobi się mgiełka, najlepiej w niesłoneczny dzień?

Czy do drobnych rys na lakierze, wystarczy pasta tempo?

Kupiłem brunox i lakier zaprawkowy, żeby zabezpieczyć kropkę rdzy na masce...
                                        Na progi w miejscu przetarć od uszczelek, nalepię chyba folię ochronną, bo na razie niema rdzy, tylko widać biały podkład.

Komentarz

• eaglemirek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 14115
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jeśli chcesz mieć więcej rys niż masz to wystarczy :diabelski_usmiech
                                          Ja używam tego http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=266

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• zak14
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 605
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Czy do drobnych rys na lakierze, wystarczy pasta tempo
                                            Pasta Tempo jest dobra dla barbarzyńców. Zastanów się nad czymś adekwatnym do głębokości rys np. z oferty Poorboy's, Megsa, 3M, Menzerna.
                                            Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• fireman6
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 360

No dobra to brakuje mi do kompletu:
                                              - szamponu
                                              - rękawicy do mycia
                                              - pad do cleaner'a
                                              - pad do wosku

Co budżetowego polecicie?

Jak umyje auto, nakładam cleaner, to tak długo go wcierać, aż nie będzie smug, jak nakładam wosk to minimalną warstwę i poczekać, aż zrobi się mgiełka, najlepiej w niesłoneczny dzień?

Kupiłem brunox i lakier zaprawkowy, żeby zabezpieczyć kropkę rdzy na masce...
                                              Na progi w miejscu przetarć od uszczelek, nalepię chyba folię ochronną, bo na razie niema rdzy, tylko widać biały podkład.
                                              To jedziemy po kolei
                                              Szampon tani co nie zmywa wosku i dobrze myje:
                                              1l 35zł -> http://showcarshine.pl/776-rise-and-...entrowany.html
                                              3.8l 59zł -> jak byś np. miał z kimś na pół możliwość wziąć, nie używalem ale złapał dużo pozytywnych opinii http://showcarshine.pl/989-presta-su...wash-38l-.html

Do cleanera taki z mikrofiby:
                                              http://showcarshine.pl/aplikatory/17...u-gripper.html 1sztuak 12zł więc 3opłaca się bardziej, nadaje się od razu do nakładania dressingu na plastiki w środku i jeden zapasowy

Do wosku ja lubię ten za miękkość:

Albo jak chcesz oszczędność i 2 w 1, twarda strona do clenaera, a miękka do wosku:

A rękawica hmm w castoramie czy gdzieś ludziom pasuję Nirgina łapka taka, w lidlu kiedyś też była z takimi dredami, używam jej do aut przed korektą lub bez korekty co mi nie robi różnicy, a tak wole tą ale trochę kosztuje:

Cleaner mniej więcej to jest do takiego przyszłowiowego zniknięcia wcieranie ale bez przesady znów, że będziesz tarł jedno miejsce 5min, pozostałości przetrzyj mikrofibrą i gotowe.
                                              Wosk lekko i swobodnie bez nacisku jaki możesz wyżej zastosować, przejście obok przejścia żeby nie pomijać. W przypadku naturalnych wosków często się sprawdza robisz 2lementy i polerujesz pierwszy, nakładasz na trzeci, później polerujesz drugi i nakładasz na czwarty tak po kolei. Ogólnie test palca prawdę ci powie (suchym palcem przecierasz lakier jak wosk się nie ciągnie to gotowy), w przypadku sztucznych (sealantów) mniej więcej z 20-40min lubią leżeć.
                                              Omijaj słońce w każdym przypadku bo nic miło się nie robi na nagrzanej powierzchni.

Tempo to zło i tylko rysuje, a przez silikon nadaje, że się świeci i stąd zachwyt na jedno mycie.
                                              Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                                              Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• natash
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2599

Skoro są 3 to nadaje się to do wosku i cleanera?

[ Dodano: Pią 18 Maj, 12 16:09 ]
                                                No dobra w podałeś, że do wosku aplikator z gąbki, a do clenear z mikrofibry?

Komentarz

• mirus1967
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 143
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

natash podjedz na ul.Curie Sklodowskiej 70a w Bydgoszczy maja kosmetyki i pozostale akcesoria firmy Meguiars powachasz,dotkniesz :P i facet ci jeszcze doradzi .Bralem od nich ceny te same jak w necie i po klopocie :szeroki_usmiech
                                                  mirus67

Komentarz

• fireman6
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 360

http://showcarshine.pl/aplikatory/176-chemical-guys-aplikator-z-mikrofibry-3-szt-delikatny-do-wszystkiego-idealny-do-systemu-gripper.html

Skoro są 3 to nadaje się to do wosku i cleanera?

[ Dodano: Pią 18 Maj, 12 16:09 ]
                                                    No dobra w podałeś, że do wosku aplikator z gąbki, a do clenear z mikrofibry?
                                                    Tak gąbkowy do wosku.
                                                    Z mikrofibry do cleanera, dressingu na plastiki.
                                                    Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                                                    Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

Pracuję...